زنجبیل

Rhizoma Zingiberis

ریزوم زنجبیل

ترجمه: دکتر افسانه رجبی

      File:ARS ginger.jpg

1- تعریف

ریزوم زنجبیل عبارت از  ریزوم های خشک شده Zingiber officinale Roscoe از خانواده Zingiberaceae می باشد(1-5).

 

2- مترادف ها

Amomum zingiber L. (۶و1), Zingiber blancoi Massk. (16).

 

3- اسامی بومی منتخب

Ada,adark, African ginger, ajenjibre, ale, alea, allam,allamu, ardak, ardraka, ardrakam, ardrakamu, asunglasemtong, ata-le jinja, baojiang, beuing, chiang, citaraho, cochin ginger, common ginger, djae, gember, gengibre, gingembre, ginger, ginger root, gnji, gung, halia bara, halia halija, hli, inchi, Ingberwurgel, inguere, inguru, Ingwer, Jamaica ginger, janzabeil, kallamu, kan chiang, kanga, kerati, khenseing, khiang, khing, khing-daeng, khing klaeng, khingphueak, khuong, kintoki, join, konga, lahja, lei, luya, mangawizi, ngesnges, niamaku, oshoga, pakana, palu, rimpang jahe, sa-e, sakanjabir, sge ugser, shengiang, shenjing, shoga, shonkyoh, shokyo, shouhkyoh, tangawizi, wai, zanjabeel, zangabil ee-e-tar, zingabil urratab, zingibil, zingiberis rhizome, zinjabil, zingiber, zinam .(13-6و4و1)

 

4- شرح

یک گیاه دائمی با ریزوم زیرزمینی پنجه ای که از آن ساقه هایی تا 5/1 متر ارتفاع خارج می شوند که دارای برگ های کشیده و سر نیزه ای غلافی (cm30-5 طول و mm20-8 عرض) با سطح صاف و رنگ سبز کم رنگ می باشند که به صورت متناوب قرار گرفته اند. ساقه های گلدار از ساقه های برگ دار کوتاه ترند و دارای تعداد گل های اندکی هستند که هر گل توسط یک براکت (گریبان) نازک احاطه شده است که در زاویه براکت های بزرگ زرد متمایل به سبز قرار گرفته است که در انتهای ساقه گل دار به صورت بهم فشرده در یک گل آذین خوشه ای بیضوی مستطیلی قرار گرفته اند. هر گل دارای یک کاسه گل لوله ای شکل فوقانی که از یک طرف به سمت پایین شکاف خورده است، جام گل نارنجی زرد متشکل از یک لوله که از بالا به سه لوب کشیده مستطیلی بدون نوک تقسیم می شود، 6 پرچم در دو ردیف که ردیف خرجی دارای سه پرچم بهم چسبیده در دهانه جام گل که دو تای خلفی کوچک، شاخی شکل و یکی قدامی گلبرگی شکل، ارغوانی و متشکل از سه لوب گرد و تخمدان سه برچه ای تحتانی همراه با کلاله پرزی می باشد. میوه به صورت کپسول همراه با دانه های کوچک می باشد (1و7و8).

     File:Koeh-146.jpg

   

 

5- اندام مورد کاربرد گیاه: ریشه های خشک

1-5- ویژگی های کلی

زنجبیل به صورت قطعات افقی در یک طرف مسطح همراه با انشعابات نامنظم به طول cm16-3 عرض cm4-3 و ضخامت حداکثر cm2 وجود دارد که گاهی به صورت طولی شکاف خورده اند. قطعات به رنگ زرد نخودی یا قهوه ای روشن می باشند که دارای شیارهای خطی هستند و تا حدی کرکدار می باشند . انشعابات ریزوم که انگشت نامیده می شوند به صورت مورب از ریزوم ها جدا می شوند و به صورت مسطح، بیضوی کوتاه در حدود cm3-1 درازا می باشند. شکاف ها کوتاه و دارای نشاسته همراه با فیبرهای افشان می باشند. قسمت داخلی ریزوم به رنگ قهوه ای-زرد، دارای یک اندودرم زرد رنگ که غشای نازک را از دسته جات آوندی پهن جدا می کند، تعداد زیادی دسته جات فیبری آوندی پراکنده، تعداد زیادی سلول های اولئورزین پراکنده همراه با محتویات زرد رنگ و نقاط خاکستری بزرگتر فراوان و دسته جات آوندی که در سراسر سطح داخلی پراکنده اند می باشد (5-1).

 

2-5- ارزش یابی حسی

بو، معطر کاملاً مشخص؛ طعم، تند و معطر (5-1)؛ رنگ، در قسمت داخلی ریزوم زرد کم رنگ تا قهوه ای (1و4).

 

3-5- خصوصیات خرده نگاری

این بخش برای مطالعات گیاه شناسی اندام های مختلف گیاه به صورت تخصصی نگاشته شده و علاقمندان به مطالعات خرده نگاری میکروسکوپی گیاه می توانند به منابع (1و3و4) مراجعه کنند.

 

4-5- اندام گیاهی پودر شده

زنجبیل پودر شده به رنگ سفید متمایل به زرد تا قهوه ای متمایل به زرد می باشد که دارای تعداد زیادی سلول های پارانشیمی دیواره نازک دارای گرانول های نشاسته، فیبرهایی با دیواره نازک، که با مقاطع عرضی از هم جدا شده اند و دارای نقاط شکافی شکل مورب می باشند، آوندهای چوبی نردبانی ، مشبک و مارپیچی غیر لیگنینی می باشند که اغلب به همراهشان سلول های رنگدانه ای تیره وجود دارند، اولئورزین ها به صورت قطراتی در سلول های روغنی و سلول های رزینی پراکنده در پارانشیم دیده می شوند، گرانول های نشاسته به تعداد فراوان به صورت ساده، مسطح، بیضوی، مستطیلی همراه با برآمدگی انتهایی که در آن هیلوم قرار دارد در ابعاد mµ60-5 و معمولاً mµ 30-15 طول، mµ 40-5 (معمولاً mµ 25-18) عرض، mµ 12-6(معمولاًُ mµ 10-8) ضخامت همراه با خطوط عرضی ظریف و تا حدی مشخص وجود دارند (4-1).

 

6- انتشار جغرافیایی

گیاه زنجبیل احتمالاً بومی آسیای جنوب شرقی می باشد و در مناطق استوایی هر دو نیمکره غربی و شرقی کاشته شده است. زنجبیل به منظور اهداف تجاری در آفریقا، چین، هندوستان و جامائیکا کشت می شود. هندوستان بزرگترین تولید کننده زنجبیل در دنیا می باشد. (1و4و6و7و10و14).

 

7- آزمایشهای شناسایی عمومی

ریزوم زنجبیل بواسطه ویژگی های ماکروسکوپیک و ارگانولپتیک از قبیل ظاهر کاملاً مشخص ، رنگ ، طعم تند ومحتوای روغن فرار آن و بوسیله تست های میکروشیمیایی شناسایی می شود.

 

8- آزمایش های خلوص

1-8- میکروبیولوژی

تست گونه های سالمونلا در فرآورده های ریزوم زنجبیل باید منفی باشد. بیشترین حد مجاز میکروارگانیسم های دیگر به قرار زیر است (17-15). فرآورده های جوشاندنی: باکتری های هوازی حداکثر 107 در هر گرم، قارچ ها حداکثر حداکثر 105 در هر گرم، اشریشیاکلی حداکثر 102 در هر گرم.   فرآورده های برای مصرف داخلی: باکتری های هوازی، حداکثر 105 در هر گرم یا میلی لیتر، قارچ ها حداکثر 104در هر گرم یا میلی لیتر، انتروباکترها  و باکتری های گرم منفی مشخص حداکثر  103در هر گرم یا میلی لیتر، اشریشیا کلی صفر در هر گرم یا میلی لیتر.

 

2-8- اجسام آلی خارجی

حداکثر 0/2 درصد (1). پودر زنجبیل اغلب با پودر زنجبیل تقلبی مخلوط می شود (8).

 

3-8- خاکستر تام

حداکثر 0/6 درصد (2و3).

 

4-8- خاکستر نا محلول در اسید

حداکثر 0/2 درصد (5).

 

5-8- بخش محلول درآب عصاره

/ 1 نظر / 189 بازدید
عاطفه شهبازی

سلام وبلاگ پر محتوایی دارید من در مورد رزین ها و انواع آن(اولئو رزین، استر رزین، الکل رزین و ...) یکسری اطلاعات می خواستم شما می تونید کمکم کنید ممنون میشم