آلتادین

آلتادین (Althadin)

 

ظاهر شل بسته بندی فرآورده گیاهان دارویی: آلتادین

شرکت تولیدکننده: دینه ایران

شکل دارویی: قرص مکیدنی 700 میلی گرمی

اجزاء تشکیل دهنده:  220 میلی گرم پودر گل ختمی (Althea officinalis) 

، 150 میلی گرم عصاره تام شیرین بیان (Glycyrhizza glabra) و 2 میلی گرم اسانس نعناع (Mentha piperita).

 

 معرفی اجزاء فرآورده:

1- Althea officinalis:

مقدمه

 درباره نام آن: Althea از لغت یونانی Altho به معنی شفا دادن گرفته شده

اسم فارماکوپه ای: Althaeae folium

از خانواده Malvaceae (پنیر کیان یا ختمی که از لغت یونانی Malake به معنی نرم گرفته شده)

 گیاه ختمی دارویی یکی از گیاهان تایید شده توسط کمیسیون E  * برای بهبود التهابات موضعی (به خصوص در دهان و گلو به هنگام سرماخوردگی که بر اثر فعالیت ویروس در این محل التهاب بوجود می آید) است و اگر در مونوگراف* های این مجموعه نگاه کنید، تحت عنوان Marshmallow leaf  و Marshmallow root) ریشه و برگ ختمی که البته باید بدانیم که در این مونوگراف ها ترتیب اسامی بر اساس نام عمومی (Common name) است و نه نام علمی (scientific name).

 

------------------------------------------------------

*کمیسیون E موسسه ای است در کشور آلمان که با جمع آوری مستندات قابل قبول در مورد گیاهان و اثرات درمانی و عوارض جانبی یا ناخواسته آن ها در مونوگرافی (تک نگار؛ بخشی که به معرفی ویژگیهای یک گیاه     می پردازد) آن گیاه را می آورد. بیش از 100 گیاه در مونوگراف های این موسسه قرار دارند و هر چند  سال یک بار چند گیاه به این مجموعه اضافه می شود. این موسسه معتبرترین و قابل اعتماد ترین محل برای رد یا تایید گیاهان دارویی است.

 

مشخصات گیاه شناختی

گیاهی چند ساله (در چند زمستان کاملاً از بین نمی رود و برای چند سال دیگر هم دوباره رشد می کند) است که بومی (یعنی درمنطقه یامناطق خاصی از نظر جغرافیایی رشد می کند) مناطق مرطوب اروپا و آسیای غربی و نقاط دیگر است. در نقاط دیگری هم که رطوبتش مناسب باشد کشت می شود. اگر بناست که ریشه جمع آوری شود حداقل بایستی دو سال از عمر گیاه گذشته باشد (تکمیل در بخش تک نگار WHO، ترجمه دکتر افسانه رجبی).

 

Image:Koeh-008.jpg

ختمی- اجزاء- نمایشی

Image:Althea officinalis flor.jpg

گل ختمی دارویی (Althea officinalis)

توضیح: وقتی گونه های متفاوتی از یک جنس در یک خانواده گیاهی داریم، پسوند officinalis (اسم گونه) نشان دهنده دارویی بودن گونه مورد نظراست

Image:Alcea setosa.jpg

گل ختمی زینتی (Alcea spp)

به احتمال زیاد این گل را در باغچه یا بیرون منزلتان دیده اید. با وجود اینکه این گونه، گونه اصلی دارویی نیست اما از لحاظ ترکیبات موثره بسیار شبیه به گونه دارویی است.

ترکیبات اصلی موثره  

ترکیبات اصلی: برگ ختمی دارای پلی ساکارید های (پلی ساکارید: پلی: چند تا، ساکارید: قند) موسیلاژی (بین 6 تا 9 درصد)- شامل آرابینوگالاکتان ها و گالاکتورونورامنان ها-، فلاونوئید های (ترکیباتی با خاصیت آنتی اکسیدانی) 8- هیدروکسی لوتئولینو 8-بتا-جنتیوبایوزید، اسیدهای فنولی، تانن ها (ترکیباتی که اغلب باعث تلخ و گس شدن میوه ها می شوند) وروغن های فرار (یا اسانس ها) است. اثر اصلی "تسکین دهندگی التهاب" برگ ختمی هم مربوط به موسیلاژ آن می باشد. 

 

 

برای اینکه یک گیاه از نظر علمی گونه اش تایید شود، مراحلی را می گذراند، مثلاً برای "برگ ختمی" با درجه تاییدی از فارماکوپه (کتابی که قوانین لازم برای تایید محصولات دارویی در هر کشور را مشخص می کند، معرفترین آن ها USP(فارماکوپه ایالات متحده)و BP (فارماکوپه انگلستان) هستند. باید دانست بین ملزومات فارماکوپه ها هم تفاوت هایی وجود دارد) ضریب تورّم (یکی از شاخصه هایی که معرف مقدار ترکیبات جذب کننده آب مثل موسیلاژ است ) نباید کمتر از 12 و برای ریشه کمتر از 10 باشد و همچنین از نظر خصوصیات ماکروسکوپی (به کار بردن حس های پنجگانه مثل بو و طعم و برای شناخت پودر گیاه که مجموع این خصوصیات برای هر گیاه با گیاه دیگر فرق می کند) و میکروسکوپی (با دیدن پودر رنگبری شده گیاه در زیر میکروسکوپ که این هم معمولا راهنمایی کننده برای شناسایی گیاه است) باید تایید شود.

 جالب است بدانیم که از گیاه ختمی از حدود 2000 سال قبل هم به عنوان تسکین دهنده استفاده می شده است!

برای این گیاه منع مصرف یا عارضه جانبی یا خطری برای مصرف در حاملگی ذکر نشده.

----------------

تک نگار مربوط به ختمی (ریشه آن) WHO

ترجمه: دکتر افسانه رجبی

Radix Althaeae

ریشه ختمی

1- تعریف

ریشه ختمی عبارت از ریشه های خشک شده Althaea officinalis L. از تیره Malvaceae می باشد (4-1).

 

2- مترادف ها

Malva officinalis L. (5).

 

3- اسامی بومی منتخب

Altea, altee, althea, bardul khatmi, benefischi, bismalva-hibiscus, Blanca malva, bon visclo, bourdon de St Jacques, Eibisch, Eibischwurzel, erva molle, guimauve, Heilwurz, hobbiza, Ibischwurz, khairi, khatmi, korzén prawósalzu, marshmallow root, malvaccioniu, malvavisco, marmolone, mollota, Moorish mallow, orvosiziliz gyökér, racine d'althée, racine de guimauve, Sammetpappel, sauvage, Schleimwurzel, suzmool, sweet weed, white mallow, wymote .(8-6و3)

 

4- انتشار جغرافیایی

 ختمی بومی آسیایی غربی و اروپا می باشد که در ایالات متحده آمریکا به صورت بومی در آمده است (9و10). ریشه ها از گیاهان کاشته شده حداقل 2 ساله و در فصل پاییز جمع آوری می شوند (6و10).

 

5- شرح

ختمی یک گیاه چند ساله با ساقه های چوبی مستقیم  به ارتقاع cm120-60 می باشد. برگ ها به صورت متناوب ، بیضوی تا مختصری قلبی شکل، با حاشیه اره ای، مخملی، بزرگ و گاهی سه لوبی می باشند. گل ها صورتی کم رنگ، روئیده شده در گوشه محل اتصال برگ ها به ساقه و کاسه گل احاطه شده توسط گریبانه ای با 9-6 شکاف می باشد. میوه به صورت مجموعه ای ا زمیوه های کروی بهم چسبیده به صورت مجتمع در یک دایره می باشد (11).

 

6- اندام مورد کاربرد گیاه: ریشه های خشک

1-6- ویژگی های کلی

ریشه ها استوانه ای یا مخروطی، به طور مختصر پیچ خورده، با ضخامت حداکثر cm2، همراه با شیارهای طولی عمیق می باشند. سطح خارجی قوه ای خاکستری و دارای تعداد زیادی محل خروج ریشه چه ها می باشد. درمحل شکستگی، سطح خارجی فیبری شکل وسطح داخلی نا هموار ودانه دانه می باشد. درمقطع عرضی، پوسته ضخیم سفید رنگ با پریدرم قهوه ای به وسیله بافت کامبیوم قهوه ای رنگ کاملاً مشخص از بافت گزیلم سفید رنگ جدا شده است. ساختار مخطط پوسته ریشه و ساختار شعاعی بافت گزیلم وقتی خیس می شوند بیشتر خود را نشان می دهند. ریشه پوست کنده سطح خارجی فیبری ظریف به رنگ خاکستری سفید دارد؛ بافت چوب پنبه ای و پارانشیم قشری خارجی وجود ندارد (2).

2-6- ارزش یابی حسی

 بو: ضعیف، معطر؛ طعم: موسیلاژی (1).

 

3-6- خصوصیات خرده نگاری

این بخش برای مطالعه گیاهشناسی اندام های مختلف گیاه به صورت تخصصی نگاشته شده و علاقمندان به مطالعات شکل شناسی میکروسکوپی گیاه می توانند به منبع شماره (1) مراجعه کنند.

 

4-6- اندام گیاهی پودر شده

خاکستری

/ 2 نظر / 194 بازدید
احمدرضا یاربّی

جناب دکتر وزیریان ، وبلاگ بسیار خوب و زیبایی درست کردی من هر روز به سایتت سر می زنم.[خداحافظ]